23 maja uczniowie klasy III technikum żywienia mieli okazję uczestniczenia w zajęciach praktycznych prowadzonych pod kierunkiem absolwenta naszej szkoły - Mariusza Pietraszko pracującego na stanowisku kucharza w hotelu konferencyjnym Horsley Towers w Anglii. Miały one na celu wdrożenie uczniów do pracy na różnych stanowiskach zarówno na sali konsumenckiej jak w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym o podwyższonym standardzie.
Każdy z uczestników zajęć otrzymał konkretne zadanie związane z przygotowaniem potraw, sali konsumenckiej oraz obsługą konsumentów w formie bufetowej. W skład menu wchodziły potrawy kuchni angielskiej, takie jak pieczona wołowina, cottage pie, gotowana ryba na sałacie Nicoise, zupy kremy, dodatki oraz tradycyjne przekąski i desery.
Postępując zgodnie ze wskazówkami instruktora wszyscy uczniowie doskonale wywiązali się z powierzonych zadań i zaprezentowali wysoki poziom umiejętności praktycznych.
Zajęcia zakończył pokaz dekoracji i ozdób wykonanych z owoców i warzyw oraz carvingu, który wzbudził bardzo duże zainteresowanie również uczniów z klasy I TŻ.
Joanna Nietupska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...