MENU UCZNIA

BAZA SZKOŁY

 edukacjam3m

help3m

listyizyczm

to warto wiedziecm

OGŁOSZENIA

ARCHIWUM

Tydzień Chleba 2015

test

35Jak co roku, już po raz siódmy, włączyliśmy się w kampanię Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia organizowana przez Fundacje Dobre Życie.

W ramach akcji zaplanowaliśmy różnorodne działania:
21 października klasa I tż brała udział w warsztatach wypieku chleba w Gospodarstwie Agroturystycznego „Bora Zdrój", gdzie uczniowie mieli możliwość również m. in. zwiedzenia Muzeum Chleba czy Muzeum Sakralnego.
Kolejnym działaniem był konkurs przeprowadzony 10 listopada dla uczniów wszystkich klas na wykonanie tortu chlebowego. Uczestnicy wykazali się bardzo dużą pomysłowością i kreatywnością, co widać na załączonych zdjęciach.
Kolejnego dnia w pracowniach żywienia wypiekano chleb na zakwasie podarowanym przez pana Marka Klinickiego. Efekty tego działania wszyscy mogli ocenić degustując kanapki z dżemem. Uczniowie klasy III TŻ zaprezentowali wszystkim inscenizację „Jak dawniej w domu chleb piekli", która nawiązywała do tradycji pieczenia chleba oraz szacunku jakim powinien być otaczany.
Jak co roku kampania zakończyła się „Spotkaniem przy chlebie" zorganizowanym na małej hali sportowej. Wtedy też rozstrzygnięto konkurs dla uczniów i rodziców „Zdrowa kanapka na zdrowym chlebie", który miał za zadanie promowanie zdrowego stylu odżywiania. Zaangażowanie i uczniów i rodziców było ogromne. Goście mieli okazję zdegustować żurek na naturalnym zakwasie przygotowany przez nauczycielki żywienia.

Kilka słów o tym, dlaczego bierzemy udział w kampanii.

Ziarno zbóż to niemal doskonały model żywności. Chleb – najpopularniejszy produkt zbożowy zawiera cenne składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych, witaminy z grupy B i E oraz substancje biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego.
Chleb i produkty zbożowe od zarania traktowane są jako najważniejszy pokarm dla człowieka.
Przetwory zbożowe o dużej zawartości włókna pokarmowego powinny stanowić podstawę codziennego pożywienia.
Zgodnie z najnowszą wersją piramidy zdrowego odżywiania spożycie pieczywa powinno dostarczyć 30 proc. dziennej dawki energii. Problem polega na tym, że Polacy jedzą coraz mniej chleba (ok. 52 kg na osobę w 2012 roku), przy tym spożywają za dużo jasnego pieczywa, z oczyszczonej mąki. Produkcja pieczywa pełnoziarnistego stanowi zaledwie 5 proc. całego rynku. Tymczasemchleb razowy, żytni, na zakwasie jest dla człowieka najzdrowszy.
Taki chleb, na zakwasie jest dla nas lekiem. Tylko naturalnie przebiegająca fermentacja eliminuje substancje szkodliwe dla zdrowia, które są w mące.
Bakterie kwasu mlekowego, nagromadzone podczas fermentacji pozwalają lepiej zagospodarować składniki odżywcze, znajdujące się w zbożu, w tym wapń i żelazo. Sprzyjają zachowaniu wielu cennych składników, wrażliwych na wysokie temperatury.
Kwas mlekowy, który powstaje wskutek naturalnych procesów fermentacyjnych ma szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego człowieka oraz zapobiegania chorobom nowotworowym, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zalecany jest osobom cierpiącym na choroby nerek, wątroby, trzustki.
Chleb razowy, na zakwasie zawiera cenny błonnik , poprawia pracę jelit, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, obniża poziom „złej" frakcji cholesterolu, ma niski indeks glikemiczny, przez długi czas daje uczucie sytości.
To nieprawda, że chleb tuczy – żytni, z pełnego przemiału, na zakwasie jest dobrym „wypełniaczem" żołądka, zmniejsza uczucie głodu.
Chleb na zakwasach pięknie pachnie i jest bardzo smaczny. Kojarzy nam się z domem i tym, co dobre, piękne i naturalne. Dzięki smakowi i zapachom, a także walorom odżywczym prawdziwy chleb żytni na zakwasie nigdy się nie nudzi!
Pieczywo na zakwasach dłużej zachowuje świeżość .

galeriafoto

 ue2

20 034

 

cooltext385639034408631

 

prawa0

klikenauczanie

 

DTZCI430R

 

DTZCI430U

 

prawa1

prawa2

prawa3

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce

Adres:
ul. Ossolińskich 1, 
17-123 Rudka, woj. podlaskie

e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15