Lody w zimie…, czyli nasz udział w EXPO SWEET

  • Drukuj
test

55W środę, 24 lutego 2016 roku młodzież Internatu ZSCKR w Rudce odwiedziła największe w Polsce Targi Cukierniczo-Lodziarskie Expo Sweet w Warszawie.

 

W jednej z warszawskich hal pokazowych swoje najlepsze wyroby cukierniczo-lodziarskie prezentowało ponad stu wystawców z różnych części Europy. Nasza stolica gościła najlepszych producentów i mistrzów cukiernictwa z Polski, Niemiec, Hiszpanii i Włoch. Mogliśmy wybierać wśród wybitnych estetyką i smakiem produktów, delektowaliśmy się fantastycznymi lodami w wielu wspaniałych i zaskakujących smakach, sorbetami owocowymi, a także pysznymi goframi i bardzo dekoracyjnymi kanapkami. Zachwyceni obrazem prezentowanych wyrobów cukierniczych oglądaliśmy również z zainteresowaniem nowoczesne maszyny i urządzenia służące do krojenia pieczywa, a także maszyny do lodów prezentowane przez wielu świetnych producentów. Wśród przedstawionych maszyn i urządzeń dużych rozmiarów mogliśmy zapoznać się z nowoczesną techniką wyrobu i formowania ciastek dostępnych na naszym rynku. Pośród urządzeń gastronomicznych dużym powodzeniem naszych uczniów cieszyła się maszyna, dzięki której mogliśmy spróbować swoich sił w wyrobie lodów. Warto zauważyć, że podczas targów miała również miejsce Wystawa Tortów Okolicznościowych, które zaskakiwały formą i tematyką. Wszyscy zainteresowani zwiedzający mogli wspierać i obserwować zmagania młodych kucharzy i cukierników biorących udział w Finale Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Niezwykle zadowoleni z dobrej pogody (sprzyjającej jedzeniu lodów) i przyjaznej atmosfery wróciliśmy szczęśliwi do Rudki. Z pewnością na najbliższych zajęciach z zakresu gastronomii będziemy dzielić się wrażeniami, doświadczeniami, a także zdjęciami z tego niezwykłego zwiedzania. Targi Expo Sweet to niezwykłe wydarzenie, które zapamiętamy bardzo miło i słodko . Wszyscy chcielibyśmy przeżyć tę lodową przygodę ponownie, za rok.

Mateusz Aseńczuk
kl. I TŻ

galeriafoto