Organizatorem Miedzyszkolnego Konkursu Kulinarnego pod patronatem MRiRW był ZSCKR w Karolewie. Hasłem tegorocznego konkursu były „Zapomniane potrawy regionalne". Wzięły w nim udział 2 uczennice z naszej szkoły:
Katarzyna Mańkowska z klasy III TŻ
Honorata Fiedorczuk z klasy II TŻ.
Uczennice przygotowały dawne potrawy z naszego Podlasia: zupę chrzanówkę oraz kluski nadziewane ziemniakami.
Celem konkursu jest:
- rozpowszechnianie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej,
- poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów,
- propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności,
- integracja społeczności szkolnych z różnych regionów Polski.
Oprócz zmagań konkursowych były też atrakcje dla uczestników: rejs po jeziorze Niegocin w Giżycku oraz zwiedzanie kościoła w Świętej Lipce.
Zmagania drużyny naszej szkoły zostały uhonorowane wyróżnieniem.
Mirosława Barwińska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...