MENU UCZNIA

BAZA SZKOŁY

 edukacjam3m

help3m

listyizyczm

to warto wiedziecm

OGŁOSZENIA

ARCHIWUM

Tydzień chleba 2016

test

50Kampania „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole" została wykreowana i jest co roku przeprowadzana przez Fundację Dobre Życie. Bardzo dużo placówek wpisało ten „Tydzień" na stałe do swojego kalendarza, inne włączają się do kolejnych edycji. To już po raz ósmy nasza szkoła odpowiedziała na apel Fundacji i zorganizowała „Tydzień chleba".
Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jest to o tyle istotne, że jak wskazują ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia, dotyczące otyłości i nadwagi – jest bardzo źle. Już ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadwagę. Eksperci ostrzegają, że bez podjęcia zdecydowanych działań powstrzymujących rozwój epidemii otyłości w Polsce nasze społeczeństwo zacznie poważnie chorować. Osoby z nadwagą i otyłe wcześniej czy później – w wyniku związanych z nimi powikłań i chorób – stają się pacjentami diabetologów, kardiologów, onkologów, neurologów, ginekologów, ortopedów, endokrynologów, a także psychologów i psychiatrów. Dlatego nasza kampania – zachęcająca do zainteresowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają, i jak dieta wpływa na ich zdrowie – jest ważna i potrzebna. Z uwagi na drastyczny spadek spożycia chleba w ostatnim czasie - szczególny akcent należy kłaść na jego walory odżywcze i zdrowotne, podkreślać rolę błonnika, zawartego w chlebie z mąki z pełnego przemiału, wskazywać, że w piramidzie żywieniowej produkty zbożowe są najważniejszym składnikiem naszej diety, są jej podstawą. Nasze działania skierowaliśmy do uczniów, rodziców oraz społeczności lokalnej, aby wzorzec zdrowego stylu życia mógł być realizowany na co dzień .
Bogaty program kampanii rozpoczęliśmy w poniedziałek 21 listopada spotkaniem na auli szkolnej. Zaprezentowaliśmy film pt. „Ile chleba w chlebie", który pokazał różnice w wartości odżywczej chleba na zakwasie i produkowanego w piekarniach przemysłowych. Następnie przedstawiciele wszystkich klas wzięli udział w turnieju Familiada dotyczącym wiadomości z zakresu tematyki Tygodnia. Zawodnicy odgadywali odpowiedzi udzielone przez ok. 100 ankietowanych uczniów klas technikum rolniczego i agrobiznesu.
We wtorek zorganizowaliśmy happening - Dzień Marchwi i Jabłka – sporządzanie i degustacja soków oraz wypieków z marchwi i jabłka na przerwach na korytarzu przed Salą Rycerską. Uczniowie, którzy tego dnia przyszli ubrani na zielono lub pomarańczowo byli zwolnieni z odpytywania.
W środę odbyła się prezentacja prac konkursowych na wykonanie piramidy żywieniowej połączona z ich wystawą na korytarzu szkolnym przed Salą Rycerską. Pomysłowość i zaangażowanie poszczególnych klas pozytywnie zaskoczyły członków jury.
W czwartek klasa I TŻ wyjechała na wycieczkę do Muzeum Chleba w Ciechanowcu. Uczniowie zapoznali się z metodami przetwarzania ziarna od najdawniejszych metod do czasów prawie współczesnych. Przekonali się jak ciężką pracą było mielenie ziarna na żarnach.
Po powrocie czekały na nich warsztaty z pracownikami OT ARR w Białymstoku „Zdrowe odżywianie – świadome życie". Z produktów dostarczonych przez naszych gości młodzież sporządziła zdrowe kanapki i sałatki.
W niedzielę podsumowaliśmy działania prowadzone w ciągu Tygodnia podczas spotkania zorganizowanego na szkolnej auli dla rodziców, uczniów oraz społeczności lokalnej. Przedstawiliśmy relację z całego tygodnia, zaprezentowaliśmy inscenizację pt. „Co z tym chlebem – jak trudno jest przygotować przedstawienie" oraz pokaz obsługi synchronicznej, z którym uczniowie uczestniczyli w finale „Mistrzostw Polski Kelnerów Junior Waiter 2016". A to wszystko w miłej atmosferze przy wtórze szkolnego zespołu „Septyma", degustacji wypieków wieloziarnistych, bezglutenowych, o obniżonej zawartości cukru oraz pachnącej grochówki.

galeriafoto

 ue2

20 034

 

cooltext385639034408631

 

prawa0

klikenauczanie

 

DTZCI430R

 

DTZCI430U

 

prawa1

prawa2

prawa3

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce

Adres:
ul. Ossolińskich 1, 
17-123 Rudka, woj. podlaskie

e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15