Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce we współpracy z Regionalnym Centrum Kompetencji w Białymstoku przystąpił do realizacji projektu „InnoGastro" w ramach programu Erasmus+, Akcji 2: Partnerstwa Strategiczne Sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe. Beneficjentami projektu jest dwunastu nauczycieli z branży gastronomicznej z woj. Podlaskiego oraz sześciu właścicieli lokali gastronomicznych z Litwy.
W projekcie udział bierze troje nauczycieli naszej szkoły: Marta Szymańczyk, Joanna Nietupska i Katarzyna Panas- Tenderenda.
Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i efektywności edukacji zawodowej w branży gastronomicznej, opracowywanie nowych podejść w celu poprawy kompetencji już praktykujących pedagogów i wyposażenie ich we wszystkie kompetencje i umiejętności niezbędne do świadczenia usług o wysokiej jakości. Uczestnictwo przyczyni się również do zwiększenia dostępu i promowania powstałych w Europie otwartych zasobów edukacyjnych.
Główne rezultaty projektu:
- utrwalenie i pogłębienie wiedzy dotyczącej technik kulinarnych,
- zrozumienie efektów wywoływanych przez składniki,
- poznanie kultury pracy i praktyk stosowanych w europejskich placówkach kształcenia zawodowego,
- rozwój kreatywności,
- wzmocnienie współpracy z partnerami,
- zbudowanie współpracy z instytucjami na rynku pracy,
- wzrost umiejętności społecznych, językowych i kulturowych
Etapem kończącym projekt będzie wyjazd uczestników na warsztaty kulinarne do Walencji gdzie poznają tajniki kuchni molekularnej, kulturę, obyczaje i kuchnię hiszpańską oraz wymienią się doświadczeniem z przedsiębiorcami z Litwy.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...