WARSZTATY KULINARNE

  • Drukuj
test

15325 marca br. w naszych progach gościliśmy dyrektorów i nauczycieli gimnazjów trzech okolicznych powiatów – bielskiego, siemiatyckiego i wysokomazowieckiego, by poprzez udział w warsztatach kulinarnych lepiej poznali naszą szkołę, jej bazę dydaktyczną a także kadrę nauczycielską.

Była to też świetna okazja, by w trakcie wspólnego gotowania miło spędzić sobotnie popołudnie. Nowo przebudowane pracownie żywienia chętnie przyjęły dwudziestu uczestników oraz licznych widzów zmagań kulinarnych, które poprowadził zawodowy kucharz, Pan Jarosław Owerczuk, przy współpracy z nauczycielami żywienia ZSCKR w Rudce.
      Uczestnicy warsztatów w przyjaznej i serdecznej atmosferze zaczęli od przygotowania kremów oraz lukru plastycznego, aby następnie złożyć i udekorować swój własny tort. Pomysłów było wiele - od wielkanocnych inspiracji po klasyczne kwiatowe kompozycje. Materiał, jakim jest masa cukrowa, daje wiele możliwości w tworzeniu jadalnych elementów dekoracyjnych. To, jak zostanie wykorzystana, zależy jedynie od wykonawcy, jego zdolności manualnych oraz wyobraźni. Uczestnicy wspólnie sporządzili również cztery przepyszne potrawy. Wszystkie przepisy można znaleźć w naszej zakładce kulinarnej.
    Podczas warsztatów pracy nie zabrakło dla nikogo, a niejednokrotnie rozwiązania proponowane przez prowadzących zaskakiwały uczestników. Oczywiście, zwieńczeniem warsztatów kulinarnych była wspólna degustacja, podczas której przy wspólnym stole uczestnicy i goście wymieniali spostrzeżenia i uwagi na temat nowopoznanych przepisów oraz dziękowali gospodarzom za zaproszenie. Gratulowano wspaniałego pomysłu wspólnego gotowania oraz doskonałej organizacji warsztatów. Uczestnicy dopytywali o możliwość uczestnictwa w kolejnych tego typu wydarzeniach. Chętnie spotkają się wkrótce i zmierzą z kolejnymi kulinarnymi wyzwaniami, a tymczasem będą promować szkołę w swoich środowiskach.

galeriafoto