23.02.2018r. w kompleksie pracowni gastronomicznych naszej szkoły odbyło się PODSUMOWANIE PROJEKTU „Staże zagraniczne uczniów ZS CKR im. K. Kluka w Rudce”, w ramach którego 37 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyło staże zawodowe w Walencji w Hiszpanii.
Na wstępie pani Dyrektor Halina Leszczyńska powitała zacnych gości: księdza proboszcza parafii Rudka Andrzeja Kiersnowskiego, księdza prefekta Roberta Figurę, przewodniczącego Rady Gminy pana Bogdana Kresso, Przewodniczącą Rady Rodziców panią Małgorzatę Mirończuk oraz koordynatora projektu panią Justynę Fidrocką. Przygotowane przez beneficjentów projektu spotkanie zaszczycili swą obecnością goście z okolicznych szkół: pan Krzysztof Pełszyk- dyrektor SP w Ciechanowcu, pani Elżbieta Trzeszczkowska- wicedyrektor, pani Bożena Karpińska- Jacyniewicz- nauczyciel- wychowawca w tej szkoły, pan Kazimierz Pietraszko dyrektor SP w Boćkach z panią Anettą Malinowską - wicedyrektorem, pani Dorota Niemyjska- nauczyciel wychowawca w Nowych Piekutach, pani Agnieszka Roszkowska- Kowalczyk – wicedyrektor SP w Szepietowie oraz nauczyciele - pani Anna Powojska i Dorota Bagińska, pani Marta Werpechowska- wicedyrektor i Justyna Copiuk- Suszyńska – nauczyciel -wychowawca gimnazjum w SP w Wyszkach.
Zaproszeni goście o doświadczeniach zawodowych, formach spędzania czasu wolnego uczniów w trakcie odbywania staży w październiku 2016r. i maju 2017r. dowiedzieli się z prezentacji multimedialnych opatrzonych komentarzem uczniów oraz z filmu. Zademonstrowane obrazy i słowa uzupełniała wystawa zdjęć oraz prezentowane w wersji elektronicznej i papierowej „Dzienniki z podróży”.
Umiejętności praktyczne zdobyte w Walencji uczniowie zademonstrowali, zapraszając na Hiszpańskie tapas w ZS CKR w Rudce. Wszyscy goście mogli degustować: paellę Valenciana, patatas bravas, tortillę Espańolę. Hiszpańskie słodkie desery (churros, leche frita) wraz z kawą cortado i czekoladą na gorąco z chilli cieszyły podniebienia wszystkich uczestników spotkania.
Wszyscy chętni mogli zgłębić tajniki kuchni hiszpańskiej podczas warsztatów kulinarnych. Pod opieką i ze wskazówkami uczniów „adepci” hiszpańskiej sztuki kulinarnej przygotowywali: empanadas z tuńczykiem, krewetki z sosem pomarańczowo- musztardowym, coca de la casa.
Umiejętności uczniów zdobyte na stażach zawodowych w Hiszpanii zostały potwierdzone w praktyce. Przygotowane dania były naprawdę „hiszpańskie”, a wszystko było pyszne. Nie zabrakło również hiszpańskich klimatów w wesołych nastrojach uczestników, rozbrzmiewającej muzyki, śmiechu i gwaru rozmów.
Tylko na razie mówimy Hiszpanii Adios, z nadzieją, że jeszcze do niej wrócimy nie raz...
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...