II EDYCJA KONKURSU „Gotuj z klasą” w ZS CKR w Rudce

  • Drukuj
test

18 1008 kwietnia 2019 roku odbył się szkolny etap II edycji konkursu gastronomicznego, skierowanego do uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa podlaskiego, pod hasłem „GOTUJ Z KLASĄ”.

Jego organizatorem jest Marszałek Województwa Podlaskiego, a pomysłodawcą i koordynatorem Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Konkurs ma na celu identyfikację i upowszechnianie wiedzy o regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w domach rodzinnych, firmach gastronomicznych, a także gospodarstwach agroturystycznych.
W etapie szkolnym wzięło udział pięć dwuosobowych zespołów. Menu konkursowe składało się z trzech elementów:


• zupy lub przystawki
• dania głównego
• deseru

Kapituła etapu szkolnego wyłoniła zwycięzców: Ewelinę Dmitruk oraz Katarzynę Świerżewską -uczennice klasy II, które przygotowały rosół z kaczki, pierogi ziemniaczane oraz bocianie łapy. Dania zachwyciły jurorów i dzięki temu dziewczyny zakwalifikowały się do etapu wojewódzkiego, gdzie będą walczyły o staż w restauracji prowadzonej przez kucharza uznanego w branży gastronomicznej - Pana Karola Okrasę .
Konkurencja była duża, a poziom bardzo wysoki.
Swoją obecnością zaszczycił nas Marszałek Województwa Podlaskiego Pan Stanisław Derehajło, który przewodniczył komisji. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Kamili Szczęsnej, właściciela restauracji, za uczestnictwo i wsparcie kapituły konkursowej. Gratulujemy zwycięzcom i czekamy na finał ... .

galeriafoto