22 maja 2019r. w Białymstoku odbył się finał II Edycji Konkursu "Gotuj z klasą" zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II TŻ i UG- Kasia Świerżewska i Ewelina Dmitruk pod opieką pani Katarzyny Panas- Tenderendy.
Rywalizacja była bardzo trudna, ponieważ w finale wzięło udział 11. dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z całego województwa podlaskiego, w których młodzież kształci się w zawodach gastronomicznych. Zadaniem uczestników, którzy walczyli w finale wojewódzkim było przygotowań tych dań kuchni podlaskiej, które zwyciężyły na etapie eliminacji szkolnych, tj.: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Na prezentację przed jurorami i wydanie swoich dań każdy zespół miał 10 min, a członkami jury byli smakosze kuchni podlaskiej, m.in. Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Pan Stanisław Derehajło oraz Honorowy Ambasador Podlasia-znany kucharz Karol Okrasa. Komisja oceniała młodzież (w 5-stopniowej skali) biorąc pod uwagę smak, wygląd prezentowanych potraw i ich związek z regionem.
Daliśmy radę... Zdobyliśmy gusta i podniebienia jurorów: rosołem z kaczki z domowym makaronem, pierogami z ziemniakami i kindziukiem, a dopełnieniem był deser - „bocianie łapy” z konfiturą truskawkową. Ten ostatni, to postne ciasto drożdżowe w kształcie bocianich łap pieczone przez gospodynie zgodnie z tradycją na Zwiastowanie, kiedy to przylatują pierwsze bociany. Od dawien dawna w tradycji podlaskiej bocian jest symbolem szczęścia i sprawdziło się..., nam też przyniósł szczęście. Trzecie miejsce w Województwie Podlaskim! Co prawda ominęła nas główna nagroda - staż w restauracji Karola Okrasy, ufundowany przez niego, ale niedługo spotkamy się z Mistrzem na warsztatach w Majątku Howieny w Pomigaczach. Wszystkie nagrody, które zdobyliśmy bardzo nas cieszyły, a największą z nich był sam udział w konkursie. Była to dla nas okazja wykazania się naszymi kulinarnymi możliwościami i umiejętnościami, zaprezentowania tradycji i kultury naszej wsi, a także niesamowita przygoda. Niezapomnianym wrażeniem pozostanie gotowanie z samym Mistrzem Karolem Okrasą. Trzecie miejsce w finale konkursu „Gotuj z klasą” to wielkie wyróżnienie, ale jednocześnie motywacja do dalszej pracy, rozwijania swoich talentów, umiejętności i zainteresowań kulinarnych. Marzy nam się główna nagroda ... :)
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...