W dniu 13 stycznia 2020r. uczennice klasy III TŻiUG wzięły udział w konkursie kulinarnym ,,Bitwa na drobiowe smaki” w Białymstoku.
Celem konkursu była: promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat jego szkodliwości (obecność antybiotyków, hormonów wzrostu, GMO), zachęcenie do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie, rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem konkursu była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. W konkursie startowało 12 drużyn z województw podlaskiego i warmińsko mazurskiego.
Nasze uczennice wykonały przystawkę oraz danie główne:
-Filet z kurczaka z kokosową nutą.
-Udka z kurczaka faszerowane kurkami na pierzynie z kaszy bulgur.
Każdy konkurs, a kulinarny w szczególności, to przygoda i emocje oraz presja czasu.
Cieszymy się, że uczennice naszej szkoły dobrze poradziły sobie z zadaniem konkursowym, a ich udział zaowocował medalami i dyplomami...
Jerzy Tomkielski
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...