W dniach 14-18 czerwca 10 uczennic naszej szkoły uczestniczyło w warsztatach kulinarnych w restauracji "Pieprz i wanilia" w Białymstoku.
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu "Krok w zawodową przyszłość uczniów ZSCKR w Rudce ". W czasie zajęć miały one możliwość zapoznania się ze specyfiką pracy zakładu oferującego żywienie otwarte i zbiorowe. Pracowały na wszystkich stanowiskach związanych ze sporządzaniem potraw, dlatego miały niepowtarzalną okazję sprawdzenia na własnym przykładzie, jak wygląda specyfika pracy pracowników restauracji. Pod okiem kucharzy opanowały techniki szybkiego krojenia warzyw oraz przygotowywania półproduktów do szybkiego wydania dań z karty menu z zapewnieniem ich najwyższej jakości. Bardzo ważnym doświadczeniem było uczestniczenie w przygotowaniach do otwarcia restauracji dla klientów po 7-miesięcznym zamknięciu z powodu epidemii.
A po pracy zwiedzały Białystok: pałac Branickich z jego ogrodami, kościół farny, a także były w kinie i na Rynku Kościuszki, gdzie serwują najlepsze lody.
Ten tydzień minął za szybko.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Krzysztofa Kluka w Rudce
Adres:
ul. Ossolińskich 1,
17-123 Rudka, woj. podlaskie
e-mail: zsckr.rudka@o2.pl
telefon: (085) 739 40 15
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...